top of page

Eğitim ve Gelişimde Yeni Değerler ile Trendler

  • Yazarın fotoğrafı: Fuat Sağıroğlu
    Fuat Sağıroğlu
  • 4 Şub 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2024

Başta pandeminin etkilerinden dolayı olmak üzere sosyal ve ekonomik koşullar farklılaşıyor. Kuşaklar değişiyor. Teknoloji gelişmeye devam ediyor. Dolayısıyla iş modelleri ve iş yapış biçimleri de, farklı bir şekle bürünmeye başlıyor.


Değişen ve gelişen dünyamızda Eğitim ve Gelişim Yönetimi’nin rolü daha da önem kazanıyor. Endüstriler yeniden yapılandırılırken yeni beceriler ve yetkinlikler ön plana çıkmaya başlıyor. Uzaktan çalışma ve hibrit model başlarda birçok sektör için olanaksız gibi gözükse de, artık vazgeçilmez olarak görülmeye başlandı. Peki bu gelişmeler ışığında Eğitim ve Gelişim alanındaki yeni değerler ve trendler neler?

En baştaki trend, tabii ki esnek çalışma modeli olmaya devam edecek. Belki yıllar alacak bir dönüşüm, pandemi nedeniyle uzaktan çalışmayı ve uzaktan öğrenmeyi birdenbire hayatımızın merkezine koydu. Online eğitimlerde yüz yüze eğitimdeki gibi beş duyu organımızı hiçbir zaman kullanamayacağız belki ama artık bundan geriye dönüş de olmayacak.


Hayatımıza giren bir başka trend ise Reskilling, Upskilling ve Cross-Skilling kavramlarının ön plana çıkması oldu. Sırasıyla “yeni beceri kazandırma”, “becerilerini geliştirme” ve “çapraz beceriler” olarak ifade edeceğimiz bu kavramlar artık daha çok önemseniyor. Çalışanlar artık daha fazla ücret, daha fazla gelişim, daha fazla esneklik ve daha fazla değer talep etmeye başladılar.


Reskilling, yeni bir role geçiş için yeni beceriler kazandırmak anlamına gelir. Upskilling ise çalışanların becerilerine daha çok değer ve beceri katmak olarak ifade edilebilir. Cross-Skilling ise daha ziyade farklı işlevler arasında geçerli olan yeni beceriler geliştirilmesi sürecidir. Örneğin, bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı, işlevler arası işbirliğini ve performansını geliştirmek için yazılım geliştirmenin temellerini öğrenebilir.


Yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakmaya az bir süre kalmışken liderlik kavramı da, değişmeye başladı. Artık süreçlere öncülük eden, problemlerin çözümüne farklı yaklaşımlar getiren, etkileşimci ve inovatif her bir birey liderdir. Dolayısıyla liderlik kavramının da, bu boyutuyla değerlendirilip eğitim içeriklerinin buna göre oluşturulması gerekiyor. İnsan Kaynakları yönetimleri, çalışanlarına liderlik fırsatları sağlayan yeni roller yaratabilmelidir. Günümüzde eğitim ve gelişim her pozisyon içindir, sadece belli seviyeler veya pozisyonlar için değil!


Bunun yanı sıra Soft-Skills dediğimiz ince becerilerin ve bunların iş ortamına transferinin de, daha çok değer görmesi olası görünüyor. Yaratıcılık ve yenilikçilik gibi beceriler artık daha çok talep edilecek.


2022 yılı ile birlikte önem kazanan bir başka değer ise çeşitlilik ve kapsayıcılık konusundaki artan bilinç ve odaklanmadır. Çalışanların, kendilerini özel kılan tüm yetenek ve farklılıklarını iş yerinde kullanmaları kurumlara farklı perspektifler sağlar. Kurumların bu yönde çalışma grupları oluşturması ve atölyeler düzenlemesi çok faydalar sağlayacaktır.


Bir başka trend olarak ise tabii ki oyunlaştırma ve simülasyonlar gösterilebilir. Fakat bu, skor tablolarının ve önemsiz ödüllerin çok daha ötesindedir. Katılımcılara güvenli ve risksiz bir ortamda farklı şeyleri deneme fırsatı ve esnekliği vererek, öğrenme daha etkin bir hale getirilebilir.


Son olaraksa kısa süreli bir öğrenme deneyimi şeklinde ifade edilecek Mikro Öğrenme trendinin altını çizebiliriz. Bu belki bir ışık yakma şeklinde olacak, ama öğrenen kendini geliştirmek istiyorsa o konuda kendisi ilerleyerek, öğrenmeye devam edecektir.


Kaynaklar:

Çevrimiçi kaynak, Global Compact Türkiye web sitesi.

Çevrimiçi kaynak, StratX ExL Yönetim Danışmanlığı web sitesi.


Fuat Sağıroğlu - Şubat 2022

Comentários


  • Linkedin

©2018 by Fuat Sağıroğlu. Proudly created with Wix.com

bottom of page