top of page

Kurumsal Eğitimde Yanlış Söylemler

  • Yazarın fotoğrafı: Fuat Sağıroğlu
    Fuat Sağıroğlu
  • 13 Ara 2024
  • 2 dakikada okunur

Kurumsal eğitimde görev yapan profesyoneller olarak, alanımızla ilgili en başta bizlerin doğru kavramları ve söylemleri kullanmamız gerekiyor. Bu kapsamda son dönemde oldukça artış gösteren bazı yanlış söylemlere dikkat çekmeyi arzu ettim.


  • Hap Gibi Eğitim: Eğitim, kısa sürede etki edecek ve anlık bir uygulama değildir. Eğitim, öğrenenlerde davranış değişimini amaçlayan uzun vadeli bir süreçtir. Hap gibi eğitim olmaz. Hap gibi eğitim söyleminde bulunanlar, ne yazık ki yetişkin eğitimi prensiplerinden ve öğrenme yaklaşımlarından uzakta olanlardır.


  • Eğitim Tasarımı: Eğitim tasarımı diye bir kavram yoktur. Belirli bir içeriği, belirli bir süresi ve belirli öğretim yöntemleri olan faaliyetlerin Öğretim Tasarımı (Instructional Design) vardır. Bir eğitim programının veya eğitim sürecinin içindeki çeşitli öğretimlerin ayrı ayrı tasarımı yapılabilir, ama eğitimin tasarımı yapılamaz. Dolayısıyla eğitim tasarımcısı yoktur, öğretim tasarımcısı vardır.


  • Terzi Dikim Söylemi: Bu söylem, maalesef bazı eğitim danışmanlık şirketlerinin bir pazarlama sloganı olmaktan öteye geçemedi. Elbette bir içerik, hedef kitleye göre değiştirilebilir ve güncelleştirilebilir ama hiçbir içerik bağlamından koparılamaz, hiçbir içerik üzerinde yapısal oynamalar yapılamaz. Terzi dikim eğitim vaatleri yerine eğitim ihtiyacına uygun ve kanıtlanmış programlar sunulmalıdır. Eğitimin terzilikle bir ilgisi yoktur.



  • Her Eğitimcinin Eğitmen Sanılması: Bir akademi veya eğitim departmanı bünyesinde görev yapan her eğitim profesyoneli aynı zamanda bir eğitmen olmak zorunda değildir. Eğitim ihtiyaç analizinden öğretim tasarımına, içerik derlemeden teknoloji geliştirmeye, eğitim operasyonlarının sürdürülmesinden ölçme ve değerlendirme işlemlerine kadar pek çok rol bulunmaktadır. Eğitimin mutfağında yer alan her kişinin aynı zamanda sahnede de bulunmasını beklemek, doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü eğitmenliğin de, kendisine özgü beceri ve yetkinlikleri bulunmaktadır.


  • Hibrit ve Blended Karmaşası: Hibrit (Karma) ve Blended (Harmanlaşmış) kavramları ya aynı anlamdaymış gibi ya da birbirinin yerine yanlış olarak, kullanılıyor. Hibrit öğretim, bazı öğrenenlerin sınıf ortamında bulunması ve diğerlerinin ise uzaktan katılması şeklinde karma olarak, ifade edilebilir. Hibrit öğretimde tüm katılımcılar farklı ortamlarda fakat eşzamanlı olarak, bir arada olmuş olur. Harmanlaşmış öğretim ise öğrenenlere belirli içerikleri ve materyalleri çevrim içi teknolojiler kullanarak, vermek şeklinde belirtilebilir. Örneğin, tüm katılımcılara bir modül çevrim içi olarak aktarılır, devamında ise başka bir modül yüz yüze aktarılabilir. Yani burada tüm katılımcılar aynı ortamda bir aradadır. 


  • Yeni Nesil Eğitmen: Yeni nesil eğitmen olmaz, yeni nesil eğitim anlayışı olur. Günümüzde kurumsal eğitim anlayışının daha katılımcı ve paylaşımcı olması gerekir. Öğrenenlerin kendi deneyimlerini birbirine aktarabildiği bir öğrenme atmosferi oluşturulmalıdır. Eğitmenin en temel rolü öğretmektir. Bunu yaparken, katılımcılardan da öğrenmesi gerektiğini bilmelidir. Ancak eğitmenin öğretici rolünden çıkartılması doğru bir yaklaşım olmaz.


  • Yıllık Eğitim Saati: Yıllık eğitim saati verisi tek başına anlam ifade eden bir veri değildir. Verilen eğitim süresi yerine yıl içinde ihtiyaca uygun ve yeterli nitelikte kaç tane eğitim programının uygulanabildiği önemlidir. Eğitimcilerin görevi saat doldurmak değildir, zihin doldurmaktır. (Bazen de boşaltmak!)


Eğitim ve gelişim profesyonelleri için faydalı olması ve aynı dili konuşabilmemiz dileğiyle...


Fuat Sağıroğlu

 
 
 

Commentaires


  • Linkedin

©2018 by Fuat Sağıroğlu. Proudly created with Wix.com

bottom of page