top of page

Günümüz Liderlik Anlayışı

  • Yazarın fotoğrafı: Fuat Sağıroğlu
    Fuat Sağıroğlu
  • 14 Eki 2021
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 10 Haz

Lider olunur mu, yoksa lider olarak doğulur mu? Bu klişe sorunun cevabı, hangi liderlik yaklaşımının benimsendiğiyle ilgilidir. Çünkü artık yirmi birinci yüzyılın ilk çeyreğini geride bırakmak üzereyiz ve sadece klasik bakış açılarına sahip olamayız. Özellikler Yaklaşımı, Davranışsal Yaklaşım ve Durumsallık Yaklaşımı gibi klasik liderlik yaklaşımları geçtiğimiz yüzyılda kaldı.


Sanayi çağındaki liderlik anlayışı, güç kavramını kontrol etmekte görüyor ve görev odaklı çalışarak, hep “Ben Biliyorum” diyordu. 2000’li yılların başıyla beraber gelen bilgi çağındaki liderlik anlayışı ise gücü vizyon koymada görmeye başladı ve daha insan odaklı bir yaklaşımla “Biz Biliyoruz” noktasına geldi. Peki, artık günümüzde özellikle Z kuşağı temsilcilerinin iyice iş hayatına girmeye başlamasıyla ve dijitalleşmenin artmasıyla beraber liderlik anlayışı nasıl olacak?


Artık günümüzde güç demek, yeni fikirler ve yenileşim demektir. İnsan odaklılık bile ihtiyaçları karşılamaya yetmeyecek ve beyin odaklı yaklaşımlar benimsenecek. Hatta bilgiye bakış açısı “Kim biliyor?” noktasına gelecektir. Her yönden geri bildirim alan ve yaratıcı liderler ortaya çıkacaktır.


Modern liderlik yaklaşımlarının başında ise Dönüşümcü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, İnovatif Liderlik, Kolaylaştırıcı Liderlik ve Vizyoner Liderlik gibi yaklaşımlar geliyor. Ancak her ne kadar adına modern dense de, günümüz liderlik anlayışını net olarak ifade edemiyorlar.


Çünkü gerek klasik gerek modern liderlik yaklaşımlarında lider kavramı bir insanı, bir figürü ifade ediyor. Organizasyonun başındaki tek bir kişi lider olarak, görülüyor. Ancak günümüz liderlik anlayışında, belki de post-modern liderlik yaklaşımı olarak ifade edecek olursak, liderlik bir kişi değil, bir haldir.


Günümüz liderlik yaklaşımını organizasyon içerisindeki tüm etkileşim, öğrenme, inovasyon ve paylaşımın bütünsel hali olarak, tanımlayabiliriz.

Bu da, farklı rollerdeki kişilerin liderlik ettiği yeni süreçleri ortaya çıkartıyor. Herkesin kendi işinin lideri olduğu bir ortamı ortaya koyuyor. Ünvanlardan bağımsız olarak kriz yönetme, problem çözme, inisiyatif alma ve fikir geliştirme gibi beceri ve yetkinlikleri yeni liderlik halinin odağına alıyor.


Dolayısıyla organizasyon içerisindeki potansiyel lider adaylarının keşfedilmesi, onların liderlik programlarına alınarak geliştirilmeleri ve projelerde farklı roller verilmesi, günümüz liderlik anlayışının hayata geçirilmesi adına önem taşıyor.


Lider; enerjisi, cesareti ve ileri görüşlülüğü herkesten yüksek olan kişidir. Lider; gücünü makamdan değil, insanlardan alan kişidir. Liderlik bir ünvan değil, ruhtur.


Yazımı sevdiğim bir sözle bitirmek isterim.


“Liderlik, olağan kişilerden olağanüstü sonuçlar çıkartmaktır.”


Fuat Sağıroğlu - Ekim 2021

Comments


  • Linkedin

©2018 by Fuat Sağıroğlu. Proudly created with Wix.com

bottom of page