top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıFuat SağıroÄŸlu

Organizasyonel GeliÅŸim Nedir? Ne DeÄŸildir?

Hızla değişen ve gelişen dünyamızda organizasyonlar da gelişmek ve geleceğe hazır hale gelmek zorundadırlar. Bir kurumun ya da bir işletmenin hem yakın hem uzak gelecekteki yerini sağlam bir şekilde alabilmesi öncelikle etkin ve güçlü bir organizasyon kurmasından geçmektedir.


Peki Organizasyonel GeliÅŸim ne demektir?


Öncelikle organizasyonu kısaca tarif edelim. Eldeki kaynakları kullanarak, kurumsal strateji doğrultusunda hedeflere ulaşmaya çalışan ve dış çevre ile etkileşim halinde olan alt sisteme veya benim deyişimle nefes alan yapıya organizasyon diyoruz.


Her kurumun, her şirketin misyonu, vizyonu ve değerleri ile birlikte bir kurum kültürü vardır. Her kurumun hedefleri ve bu hedeflere ulaştıracak olan strateji ve taktikleri vardır. Her kurumun bölümleri, süreçleri, sistemleri ve fonksiyonları vardır. Ve elbette her kurumun insan kaynağı yani ekipleri vardır. Organizasyonel Gelişim dediğimiz kavram ise tüm bunların ve tüm bunlar arasındakilerin gelişim yolculuğudur.



Vizyonunuz ile orta ve uzun vadeli hedefleriniz doğrultusunda gelecekte bir yerde olacaksınız. O günün teknolojileri, koşulları, iş yapma biçimleri bugünden farklı olacak. Aslında bizler, şu an yaşamadığımız ve deneyimlemediğimiz bir gelecekte alacağımız yeri kurgulama çalışıyoruz.


İşte Organizasyonel Gelişim, gelecekte olması gereken organizasyonunuzu tasarlamak için bugünden yaptığınız planlama ve kurgu ile şekillenen gelişim sürecidir. Gelecekteki organizasyonu şimdiden oluşturamazsanız gelecekteki hedeflerinize ulaşamayacaksınız anlamını taşır.


Dolayısıyla gelecekteki organizasyonunuz nasıl olmalı ki, o gelecek geldiğinde siz organizasyonel olarak, hazır olmuş olun? Organizasyonel Gelişim sürecini yönlendirmek için iki temel girdiye ihtiyaç vardır: Organizasyonun mevcut durumu ve organizasyonun gelecekteki ihtiyaçları.


Gelecekte işler nasıl yapılacak? Gelecekte hangi rollere ihtiyacınız olacak? Çalışanlarınıza hangi yeni becerileri kazandırmış olmalısınız? Gelecekte hangi iş süreçlerini nasıl değiştirmiş olacaksınız? Gelecekte nasıl bir dünya hayal ediyorsunuz ki, o dünyada mutlu ve başarılı olacaksınız? Bu soruların cevaplarını verdikten sonra nasıl bir organizasyon yapısı kurmalıyız? İş analizleri, görev tanımları, iş akışları, kadro normları, yetkinlik setleri, sistem ve programlar, yani aslında çalışırken dokunduğunuz ve soluduğunuz her şeyi buna göre dönüştürmeniz gerekecek. Gelecek için gerekecek.


Organizasyonel Gelişim, sadece insan kaynağı yönetimi değildir. Sadece eğitim ve gelişim faaliyetleri değildir. Standart bir sistem değildir. Yönetim danışmanlığı hiç değildir.


Organizasyonel Gelişim içerisine strateji yönetimini, değişim yönetimini, performans yönetimini, yetenek yönetimini, eğitim ve gelişim yönetimini de alan bir tasarımdır. Organizasyonel süreçlerin devamlılığını sağlamaktır. Organizasyonel Gelişim, kurum kültürü, süreçler ve sistemler ile insan kaynaklarının bir arada ve birlikte gelişmesidir.


Organizasyonel olarak bir gelişim gösteremezseniz bugünde kalırsınız ve geleceğe ulaşamazsınız.


Fuat Sağıroğlu - Şubat 2022

bottom of page